Zdravé mlsání

Zdravé mlsání

Sladká chuť a chutě na sladké jsou pro mnohé z nás noční můrou. Čím více se snažíme sladkosti omezit, tím více nás mohou pronásledovat. Co s tím? Za chutěmi na sladkosti většinou stojí nesprávně složený jídelníček, kde není dostatek bílkovin a objevují se převážně sacharidová jídla typu těstovin či kuskusu se zeleninou, noků se špenátem apod. Složení stravy je jednak záležitost našeho návyku, určitých znalostí a dovedností, zvyků z původní rodiny, důsledek nestíhání přípravy běžné stravy, stresu či sladkost může být na chvíli účinným prostředek zklidnění emocí.  



Musíme se sladkostí vzdát, když chceme být či zůstat štíhlé?

U všech slazených potravin či pochutin vč. ovoce platí zásada přiměřenosti. Pokud chceme slazení učinit trochu zdravějším, můžeme používat k doslazování přírodní alternativy cukru: rýžový slad, agávový sirup, med či využíváme sušeného ovoce. Nesmíme však zapomínat, že jde jen o něco zdravější variantu, která však obsahuje obdobné množství energie, tzn. kalorií, takže při výrobě domácích dezertů postupně množství přidávaného byť přírodního sladidla omezujeme.
 

Tipy na zdravé mlsání

Dezerty, které mohou zastoupit svačinu - mohou být na bázi polotučného jogurtu či tvarohu ev. kombinací obou. Ať již vytvoříme pohár s ovocem, vyrobíme domácí zmrzlinu (mražený jogurt,…). Přislazujeme dle chuti a potřeby a vyzrálosti ovoce. U našich západních sousedů jste se jistě setkali s nabídkou ovocných pohárů tradičních se šlehačkou a kaloricky a tukově odlehčených s jogurtem. Ovoce a jogurt či jogurt s tvarohem je osvěžující dezert plný bílkovin, který nás zároveň zasytí. Kdo je milovníkem pečeného tvarohu tak jistě ocení fit dezert tvarožník, který se obejde i bez těsta – použitými ingrediencemi jsou tvaroh ev. s jogurtem, pudinkový prášek, vejce a trocha cukru.
 

​Pokud si chceme dopřát tradiční dezert v podobě ovocného koláče či muffinky, jistě najdeme i receptury, kde využíváme odlehčení těsta jogurtem, strouhanou cuketou, mrkví a druh mouky volíme dle svých preferencí – doporučuji alespoň třetinu dávky hradit moukou celozrnnou, abychom zvýšili jednak výživovou hodnotu našeho produktu a prodloužili pocit zasycení. Již trochu speciálním pečením jsou různé makovce, mrkvové dorty či ovesné sušenky.
 

Další skupinu zdravého mlsání představuje již samotné ovoce, které můžeme atraktivně podávat v podobě ovocných špízů, vykrajovat různé tvary, ev. zdobit či polévat kvalitní čokoládovou polevou, zamrazit ovocnou dřeň bez aditiv či vyrobit domácí ovocný sorbet. Sladkou odměnou může být i ovocno-mléčný koktejl či s náhražkou mléka pro ty, kteří ho nemohou či nechtějí konzumovat mléko – na trhu je široký výběr rostlinných „mlék“ – kokosové, mandlové, rýžové, ovesné. Nově se i objevuje v nabídce občerstvení i nabídka koktejlu ovocného s vodou. Ovoce lze upravovat i tepelně, ovocné – jablečné, hruškové,… pyré, pečený banán, grilovaný ananas.
 

Pokud řešíme zdravé mlsání na výletě či dovolené (turistika, vodáctví) volíme drobnosti, které nejsou náročné na skladování – mussli tyčinka bez polevy, sušené ovoce. Sušené ovoce obsahuje 5x větší množství cukru než ovoce čerstvé, takže ho konzumujme s mírou. Do dezertů a mlsání v domácích podmínkách raději volíme ovoce čerstvé, které je mnohem bohatší na vitamíny, enzymy a vlákninu. Osvěží a dodá i tekutiny do našeho pitného režimu. Na cesty se můžeme vybavit i směsí oříšků, semínek spolu se sušeným ovocem, sezamovou tyčinkou či sojovým sukem. Pokud nejsme v nebezpečí vysokých teplot, můžeme zobnout i čtvereček či dva hořké čokolády, proteinovou tyčinku.
 

Mlsání s vůní exotiky? Již jste objevili superpotraviny tapioka perličky či chia semínka? Jedinečné vlastnosti chia semínek z rostliny Salvia hispanica - šalvěje hispánské  - znali už staří Aztékové. Výborná stravitelnost, obsah bílkovin, omega 3 mastných kyselin, zdroj řady vitamínů a minerálů (draslík, fosfor, mangan, vápník, zinek, chrom), nízký glykemický index, hydrofilní vlastnosti a neutrální chuť dělají ze semínek chia superpotravinu opravdu pro každého. Chia je především výborným přírodním doplňkem stravy pro extrémní a dlouhotrvající psychickou i fyzickou zátěž, osoby zdravé, nemocné, těhotné i kojící ženy, osoby redukující hmotnost. Přínosem je i uchování dobrého stavu hydratace během sportovního výkonu a rovnoměrná hladina krevního cukru.
 

Tip na léto:  chia dezert

Výhodou je rychlost (doba přípravy 5 min), vysoká výživová hodnota, nevaří se!!! – tzn. uchování vitamínů a enzymů z použitého ovoce. Kreativitě se meze nekladou, můžeme použít:

1 hrnek rozmixovaného či rozmačkaného ovoce, 1,5 PL chia semínek, trocha vody či mléka ev. rostlinného. A šup s tím na noc do lednice, dle chuti a vyzrálosti ovoce trochu můžeme přisladit. Je jedno zda použijeme jahody, borůvky, maliny, banán či mix ovoce. Jedinou výjimkou, kterou nedoporučuji kombinovat je ananas. Ten obsahuje enzymy, které pomáhají rozkládat bílkovinu, proto odležený dezert by byl nahořklý.

Chia semínka můžeme přidat i do jogurtu, ovocných či zeleninových fresh nápojů, domácích zmrzlin. Stačí počkat cca 20 min na změknutí semínek a můžeme hned konzumovat.
 

Krásné léto vám všem!

Zpět na výpis článků

Získávejte ty nejlepší novinky na e-mail