Nezralá špalda (zrno pšenice špaldy) se sklízí a suší v polovině své zralosti. Před dalším zpracováním je zbavována pluch, které se dají výborně použít jako náplň do polštářů. I když přímo nepoužijeme špaldu do polštářů, tak vás můžeme ujistit, že po tomto salátu se vám bude velmi lehce a výborně spát.
Suroviny (pro 4 osoby)
Hlávkový salát
1 listový salát
Dressing
200 g přírodního sójového jogurtu
50 ml zeleninového vývaru
1⁄2 limetky
sůl & pepř
Kuličky z nezralé špaldy
2 cibule
2 karotky
1 malý pórek
2 snítky petrželky
250 g nezralé špaldy (drcené)
500 ml zeleninového vývaru
200 g lískových ořechů (mletých)
sůl & pepř
Postup
Hlávkový salát a dressing
Všechny ingredience určené pro dressing rozmixujte do hladké omáčky, ochuťte ho šťávou z poloviny limetky a okořeňte solí a pepřem. Listový salát omyjte a nakrájejte na jemné proužky. Poté salát zamíchejte s dressingem nebo ho podávejte samostatně. Dressing můžete použít jak pro salát, tak jako dip na kuličky.
Kuličky z nezralé špaldy
Očistěte a nakrájejte na malé kousky cibuli, karotku a pór. Petrželku omyjte, otrhejte ji ze stonků a najemno nakrájejte. Na pánvi s nepřilnavým dnem krátce společně orestujte nezralou špaldu a připravenou zeleninu. Směs zalijte zeleninovým vývarem a mírně ji povařte po dobu 10 minut. Potom ji ponechejte přikrytou 30 minut odpočívat. Do hotové směsi vmíchejte lískové ořechy a petrželku. Dochuťte nakonec solí a pepřem. Ze vzniklé hmoty pak vytvarujte kuličky, které pečte v troubě při 160 stupních přibližně 10 až 15 minut.
Tip
Kuličky z nezralé špaldy jsou výborné i jako zavářka do polévky.