Cuketové špagety lze připravit rychle a úplně snadno na mnoho způsobů. Navíc cukety mají na svých 100 g pouze 20 kcal. Jíst chutně a zdravě s mnohem méně kaloriemi tedy nebylo nikdy jednodušší.
Suroviny (pro 4 osoby)
Špagety
9 cuket
S avokádem
1 cibule
200 g cherry rajčat
150 ml zeleninového vývaru
2 avokáda
balsamikový ocet
sůl & pepř
S lískovými oříšky
2 PL celozrnné mouky
300 ml sójového mléka
150 g lískových ořechů (mletých)
1 limetka
2 snítky petrželky
sůl & pepř
Se žampiony
1 cibule
250 g žampionů
200 g uzeného tofu
150 ml bílého vína (veganského)
300 ml zeleninového vývaru
sůl & pepř
Postup
Špagety
Cukety oloupejte nebo pouze omyjte. Následně je nakrájejte do tvaru špaget nebo lépe nastrouhejte pomocí škrabky nebo spiralizéru na tenké plátky.
S avokádem
Oloupejte a nakrájejte najemno cibuli, kterou nechejte zpěnit na nepřilnavé pánvi. Pak přidejte na poloviny nakrájená rajčata a po krátké chvíli restování zalijte zeleninovým vývarem. 1⁄3 špaget z cuket vložte do této směsi a ponechejte je v pánvi 2 až 3 minuty. Mezitím oloupejte a nakrájejte avokádo na 2 cm velké kostky a přidejte ho ke špagetám. Krátce vše nakonec promíchejte a ochuťte kapkou balsamikového octa, solí a pepřem.
S lískovými oříšky
Za studena smíchejte celozrnnou mouku a sójové mléko a nechejte je vařit s přibližně 1⁄3 cuketových špaget. Směs prohazujte v pánvi zhruba 2 až 3 minuty a poté vše poduste. Přidejte lískové oříšky, limetkovou šťávu a nasekanou čerstvou petrželku. Na závěr ochuťte připravené jídlo solí a pepřem.
Se žampiony
Připravte si najemno nakrájenou cibuli a na tenké plátky nakrájené žampiony a tofu. Cibuli nechejte zpěnit na nepřilnavé pánvi, přidejte tofu a krátce společně restujte. Směs zalijte bílým vínem a zeleninovým vývarem za přidání žampiónů s 1⁄3 špagetových cuket, kdy vše za stálého promíchávání poduste. Na závěr slijte přebytečnou tekutinu a ochuťte solí a pepřem.