Panna cotta neboli uvařená smetana je klasickým dezertem oblíbeným po celém světě, který může ocenit v dnešní době opravdu každý, kdo jednou ochutná naši bezlaktózovou verzi s ovesným mlékem. Není snadnějšího a na přípravu rychlejšího receptu na dezert. Okuste sami.
Suroviny (pro 4 osoby)
Panna Cotta
2 vanilkové lusky
800 ml ovesného mléka
160 ml sirupu z agáve
3 g želírovací látky agar-agar
Ozdoba
bobulovité ovoce
sójový jogurt
TIP
Pro sladší variantu Panna cotty lze namísto mléka z ovesných vloček použít rýžové mléko.
Sirup z agáve můžete nahradit výbornou datlovou pěnou, kterou si sami vyrobíte z 250 g datlí. Datle si drobně nasekáte, uvaříte ve vodě, necháte 5 minut vychladnout a na závěr je rozmixujete ponorným mixérem do jemné pěny.
Postup
Všechny suroviny na Panna cottu vložte do pánve a za stálého míchání je nechejte pomalu vařit. Po 2 až 3 minutách mírného varu pánev odstavte a vzniklou směs nalijte do 4 skleniček. Směs pak nechejte ztuhnout v chladu po dobu 6 až 8 hodin.
Poté Panna cottu vyklopte na talířky. Pro usnadnění vyklápění lze sklenici opláchnout teplou vodou nebo pomocí tenkého nože umožnit přístup vzduchu ke dnu sklenice.
Nakonec dle chuti dezert ozdobte sójovým jogurtem s drobným bobulovitým ovocem.