Amarant (laskavec) je jednou z nejstarších užitkových rostlin lidstva. Již za Aztéků, Inků a Mayů byla tato zrna amarantu, která se podobají prosu, stěžejní potravinou.
Jejich popularita v dnešní době nezadržitelně roste a není se čemu divit. Neobsahují totiž lepek, mají skvělou chuť připomínající oříšky a jejich příprava je velice snadná.
Suroviny (pro 4 osoby)
40 g amarantu
60 g cornflakes
400 g vanilkového sójového jogurtu
2 kiwi
400 g sójového jogurtu s bobulovým ovocem
60 g vlašských ořechů (nasekaných)
Postup
Amarant si můžete zakoupit ve formě pukanců, a to v obchodech se zdravou výživou nebo v obchodech s biopotravinami. Nicméně si tyto pukance můžete připravit i sami, což není nic složitého a dokonce se vám to vyplatí. Stačí pánev s nepřilnavým povrchem hodně rozpálit, amarant na ni umístit a pak za pomalého míchání počkat, dokud zrna nezačnou praskat.
Cornflakes smícháte s vanilkovým sójovým jogurtem a směs rozdělíte do sklenic nebo misek. Oloupete kiwi a nakrájíte ho na plátky, přičemž polovinu z nich rozdělíte na vzniklou směs jogurtu s cornflakes.
Pak polovinu amarantových pukanců smícháte se sójovým jogurtem s bobulovým ovocem a tuto směs umístíte do pohárů na kiwi. Nakonec poháry ozdobíte zbývajícími plátky kiwi, kdy vše posypete zbývajícím amarantem a vlašskými ořechy.
TIP
Pro každodenní vlastní potřebu lze kiwi jednoduše nakrájet na malé kostičky a místo vrstvení je samozřejmě smíchat všechny dohromady. Dá to méně práce a chuť je stejná.