Jak si udržet dobrou náladu i v zimním období

Jak si udržet dobrou náladu i v zimním období

Má to na svědomí Déčko

Možná byste to nečekali, ale pozitivní vliv na náladu a psychické zdraví, zejména v období s nižším slunečním zářením, má vitamin D

Kromě dobré nálady zásadně ovlivňuje také správné fungování lidského organismu. Jeho nedostatek může vést k:

  • odvápnění kostí, 
  • snížení imunity, 
  • zvýšené náchylnosti k infekcím, 
  • vzniku svalových křečí, 
  • psychické nepohodě a dalším negativním následkům.

Odkud jej tedy brát?

Zdrojů vitaminu D je hned několik, většina z nich je velmi prostá a základní:

  1. Pobyt na slunci a přírodní světlo: Sluneční záření je přirozeným zdrojem vitaminu D. I když je zima, snažte se trávit více času venku během slunečných dní. Chvíle strávené na čerstvém vzduchu a na slunci mohou podpořit syntézu vitaminu D v kůži. Pokud je dostupné, využívejte denní světlo. Otevřete okna, jděte ven nebo si dejte krátkou procházku. Přírodní světlo může mít pozitivní vliv na náladu.
  2. Fyzická aktivita: Pravidelná fyzická aktivita může také pozitivně ovlivnit náladu. Zahrňte do svého denního režimu cvičení, což může zvýšit hladiny energie a přispět k celkovému dobrému pocitu. Nemusí ale ale jednat pouze o běh nebo jiné cvičení, spojte bod číslo 1 s tímto bodem a vydejte se na delší procházku, během které načerpáte sluneční paprsky a vyplavíte trochu endorfinu. 
  3. Rutina spánku: Udržujte pravidelnou a dostatečnou rutinu spánku. Kvalitní spánek hraje klíčovou roli ve fyzickém a psychickém zdraví.

 

Je důležité si uvědomit, že vitamin D není jediným faktorem ovlivňujícím náladu. Celková zdravá strava, dostatek spánku, fyzická aktivita a další faktory také hrají klíčovou roli. V případě, že máte obavy ohledně svého psychického zdraví, je vždy vhodné konzultovat s odborníkem na duševní zdraví nebo lékařem.

 

Potraviny vhodné k doplnění vitaminu D

Vitamin D se nachází v několika potravinách, ačkoli není v přírodní formě ve velkém množství. Některé potraviny, jsou ale dobrým zdrojem vitaminu D, předně:

  1. Tukové ryby: Olejnaté ryby, jako jsou losos, sleď, makrela a tuňák, jsou bohatým zdrojem vitaminu D. Losos také obsahuje vitaminy A a E.
  2. Ryby z chladnějších vod: Ryby, které pocházejí z chladnějších vod, mohou mít vyšší obsah vitaminu D. Patří sem například treska nebo tresčí játra.
  3. Žloutek: V žloutku vajec je obsažen vitamin D. Je však důležité poznamenat, že většina vitaminu D je obsažena v žloutku, nikoli v bílku.
  4. Houby: Některé druhy hub, zejména ty, které jsou ozařovány ultravioletním světlem (UV), mohou obsahovat vitamin D.
  5. Doplňky stravy s vitaminem D: V případě, že je obtížné získat dostatek vitaminu D z potravy a slunce, můžete zvážit užívání vitaminových doplňků. Konzultujte však s lékařem nebo odborníkem na výživu, abyste určili správnou dávku pro váš individuální případ. 
  6. Další potraviny obohacené vitaminem D: mléko, obiloviny, a šťávy. 

 

Dávku tohoto vitaminu najdete dokonce také v našem sortimentu! Tento doplněk stravy je rostlinného původu a obsahuje 2500 I.E. Protože je vitamin D rozpustný v tucích, je vhodné ho brát s jídlem nebo potravinovým zdrojem tuků, např. mlékem či mléčnými výrobky, s olejem či tukem (pokud např. užíváte také omega-3).


 

Přejeme dobrou náladu a hodně Déčka po zbytek zimy :)

Zpět na výpis článků

Získávejte ty nejlepší novinky na e-mail