U této polévky rozhodně musíme vyzdvihnout antibakteriální účinek zázvoru a jeho schopnost stimulovat prokrvení, trávení a tvorbu žluče. Přitom je ještě velmi chutným kořením, které u jídel nastavuje unikátní chuť, s níž se můžete seznámit třeba v této polévce.
Suroviny (pro 4 osoby)
Pórková polévka se zázvorem
1 cibule
50 g čerstvého zázvoru
2 pórky
600 ml zeleninového vývaru
600 ml kokosového mléka
150 g brambor (varný typ B)
sůl & pepř
Ozdoba
20 g potočnice lékařská
Postup
Na olivovém oleji orestujte v hrnci nadrobno nakrájenou cibuli. Jakmile začne zlátnout, přidejte na malé kostičky nakrájený zázvor a na jemná kolečka nakrájený pórek. Směs promíchejte a krátce prohřejte. Následně ji zalijte zeleninovým vývarem a kokosovým mlékem. Přidejte na malé kostičky nakrájené brambory, které v polévce vařte přibližně 30 minut. Poté polévku rozmixujte ponorným mixérem a propasírujte přes síto. Nakonec přidejte sůl a pepř.
Polévku doplňte o potočnici lékařskou, a to vždy až těsně před servírováním, protože by jinak mohla polévka zešednout. Před servírováním ještě polévku napěňte ponorným mixérem.
Tip
Místo čerstvého zázvoru lze samozřejmě použít i mletý zázvor. Kdo nemá rád potočnici lékařskou, může ji vynechat nebo ji nahradit malým množstvím koriandru.