Existují bíle, růžově, zeleně, žlutě a černě zabarvené lilky v jednobarevných i pruhovaných variantách. Jedno však mají společné. Jsou perfektní surovinou pro mnoho zdravých receptů a o jeden z nich bychom se tady s vámi rádi podělili.
V tomto receptu můžete z lilku vytvořené rolky, tak i rajčatovou omáčku jíst za studena i tepla. V případě potřeby je ohřejte v troubě. K pokrmu je vhodné servírovat listový salát např. rukolu s piniovými oříšky.
Suroviny (pro 4 osoby)
Rolky z lilku
4 lilky
260 g kuskusu
500 ml pomerančové šťávy
1 cibule
1 červený paprikový lusk
kurkuma
kari koření
sůl & pepř
Omáčka z rajčat a oliv
800 ml rajčatové omáčky
400 g černých oliv (bez pecek)
1 limetka
pepř
Rajčatová omáčka
1 cibule
1 jablko
400 ml zeleninového vývaru
800 g pasírovaných rajčat
200 ml pomerančové šťávy
1 bobkový list
paprika (koření)
sůl & kajenský pepř
Příprava
Rolky z lilku
Omyté lilky podélně nakrájejte přibližně na 1 cm silné plátky, posolte je a nechejte asi 2 hodiny odpočívat, než z nich sůl vytáhne vodu. Poté lilky opláchněte pod tekoucí vodou a osušte je papírovou utěrkou.
Dále si připravte kuskus, který ponechte ležet v pomerančové šťávě s kurkumou a kari tak dlouho, dokud nenasaje veškerou šťávu. Pokud chcete, aby se tento proces urychlil, nechejte pomerančovou šťávu s kurkumou a kari kořením přejít varem a až poté do ní nasypejte kuskus.
Mezitím oloupejte cibuli, očistěte paprikový lusk a nakrájejte je na malé kostičky. Připravené plátky lilku z obou stran opečte na pánvi s nepřilnavým povrchem a poté je odložte z pánve stranou. Do pánve pak vložte samostatně cibuli a papriku, které krátce orestujte. Pak přidejte kuskus a vše na pánvi dohromady ohřejte při mírné teplotě, přičemž vzniklou směs dochuťte solí a pepřem. Nakonec kuskus naservírujte na plátky lilku, které zamotejte do závitku.
Omáčka z rajčat a oliv
Nejprve si připravte jako základ rajčatovou omáčku. Oloupejte cibuli, nakrájejte ji na malé kostičky a nechte ji zpěnit na pánvi s nepřilnavým povrchem. Mezitím si oloupejte jablko, zbavte ho jádřince a nakrájejte ho na malé kostičky. Poté ho přidejte k zpěněné cibulce a společně je poduste. Směs poprašte paprikou, zalijte zeleninovým vývarem a nakonec přidejte pasírovaná rajčata, pomerančovou šťávu a bobkový list. Tuto připravenou směs ponechte mírně vařit asi 1 hodinu. Poté vyjměte bobkový list a omáčku osolte a okořeňte kajenským pepřem. Společně pak nakonec rajčatovou omáčku a olivy rozmixujte ponorným mixérem do hrubé směsi, kterou dochuťte limetkovou šťávou a pepřem. Jestliže se vám zdá omáčka příliš silná, můžete ji zjemnit bílým sójovým jogurtem, čímž omáčka získá lehčí a svěžejší chuť.
TIP:
Rajčatovou omáčku lze samozřejmě dochutit také čerstvými bylinkami jako je bazalka, rozmarýn, tymián nebo petržel. Přidáním chilli papričky získáte klasickou omáčku arabiata a po přidání kapky balsamika dostane omáčka jedinečnou chuť.