Hranolky jsou neumírající klasika, která potěší každého. Dá se ale dělat zcela jinak, než ji známe. Čerstvě, v troubě, s velmi malým množstvím oleje a na tři různé způsoby, s nimiž posunete chuť hranolek na novou úroveň. Žádný kalorický pokrm s nízkou výživnou hodnotou, ale báječný pokrm a současně plnohodnotné hlavní jídlo.
Suroviny (pro 4 osoby)
Hranolky
500 g dýně
500 g brambor (varný typ A)
500 g batátů
2 snítky rozmarýnu
olivový olej
sůl & pepř
Jogurtový dip
200 g bílý sójový jogurt
1⁄2 limetky
2 svazečky koriandru nebo snítky kopru
sůl & pepř
Rajčatový dip
1 cibule
1 stroužek česneku
300 g cherry rajčat
50 g konzervovaných rajčat
1 PL rajského protlaku
2 snítky bazalky
1 ČL balzamikového octa
šťáva z agáve
sůl & pepř
Hořčicový dip
150 g hrubozrnné hořčice
100 g bílého sójového jogurtu
100 g hedvábného tofu
2 PL šťávy z agáve
2 svazečky petrželky
sůl & pepř
* PL - polévková lžíce, ČL - čajová lžička
Postup
Hranolky
Dýni omyjte, oloupejte, odstraňte z ní semena a nakrájejte ji na proužky podobné hranolkám. Brambory a batáty oloupejte a rovněž je nakrájejte do tvaru hranolek. Poté je všechny rozložte na plech vyložený pečícím papírem.
Rozmarýn otrhejte ze stonku a společně s trochou oleje ho umístěte na hranolky. Vše dochuťte solí a pepřem. Nejlepší je v tomto případě použít hrubě mletou sůl. K okořenění lze použít i papriku nebo jakýkoliv kořenící přípravek dle vašich osobních chutí.
Hranolky s kořením pak ponechte péct v troubě při 250 °C přibližně 15 až 20 minut.
Jogurtový dip
Koriandr nebo kopr otrhejte ze stonku, jemně ho nasekejte a přidejte do bílého sójového jogurtu smíchaného s limetkovou šťávou. Dochuťte vše solí a pepřem.
Rajčatový dip
Cibuli a česnek oloupejte, nakrájejte na drobné kostičky a zpěňte na pánvi s nepřilnavým povrchem. Po krátké chvíli přidejte na polovinu rozříznutá cherry rajčata. Konzervovaná rajčata nechejte nejprve okapat, pak je nakrájejte na malé kostičky a společně s rajským protlakem a jemně nasekanými lístky bazalky přidejte do pánve. Přilijte balzamikový ocet a směs povařte asi 10 minut. Nakonec vše rozmixujte ponorným mixérem. Ochuťte šťávou z agáve, solí a pepřem.
Hořčicový dip
Petrželku omyjte a jemně nasekejte, přičemž ji dále přimíchejte do směsi všech surovin, kterou ochuťte solí a pepřem.