Domácí hranolky s dipy

Domácí hranolky s dipy

Hranolky jsou neumírající klasika, která potěší každého. Dá se ale dělat zcela jinak, než ji známe. Čerstvě, v troubě, s velmi malým množstvím oleje a na tři různé způsoby, s nimiž posunete chuť hranolek na novou úroveň. Žádný kalorický pokrm s nízkou výživnou hodnotou, ale báječný pokrm a současně plnohodnotné hlavní jídlo. 

 

Suroviny (pro 4 osoby)

Hranolky

500 g dýně

500 g brambor (varný typ A)

500 g batátů

2 snítky rozmarýnu

olivový olej

sůl & pepř

 

Jogurtový dip

200 g bílý sójový jogurt

1⁄2 limetky

2 svazečky koriandru nebo snítky kopru

sůl & pepř

 

Rajčatový dip

1 cibule

1 stroužek česneku

300 g cherry rajčat

50 g konzervovaných rajčat

1 PL rajského protlaku

2 snítky bazalky

1 ČL balzamikového octa

šťáva z agáve

sůl & pepř

 

Hořčicový dip

150 g hrubozrnné hořčice

100 g bílého sójového jogurtu

100 g hedvábného tofu

2 PL šťávy z agáve

2 svazečky petrželky

sůl & pepř

 

* PL - polévková lžíce, ČL - čajová lžička 

 

Postup

Hranolky

Dýni omyjte, oloupejte, odstraňte z ní semena a nakrájejte ji na proužky podobné hranolkám. Brambory a batáty oloupejte a rovněž je nakrájejte do tvaru hranolek. Poté je všechny rozložte na plech vyložený pečícím papírem.  

Rozmarýn otrhejte ze stonku a společně s trochou oleje ho umístěte na hranolky. Vše dochuťte solí a pepřem.  Nejlepší je v tomto případě použít hrubě mletou sůl. K okořenění lze použít i papriku nebo jakýkoliv kořenící přípravek dle vašich osobních chutí.  

Hranolky s kořením pak ponechte péct v troubě při 250 °C přibližně 15 až 20 minut.

 

Jogurtový dip

Koriandr nebo kopr otrhejte ze stonku, jemně ho nasekejte a přidejte do bílého sójového jogurtu smíchaného s limetkovou šťávou. Dochuťte vše solí a pepřem. 

 

Rajčatový dip

Cibuli a česnek oloupejte, nakrájejte na drobné kostičky a zpěňte na pánvi s nepřilnavým povrchem. Po krátké chvíli přidejte na polovinu rozříznutá cherry rajčata. Konzervovaná rajčata nechejte nejprve okapat, pak je nakrájejte na malé kostičky a společně s rajským protlakem a jemně nasekanými lístky bazalky přidejte do pánve. Přilijte balzamikový ocet a směs povařte asi 10 minut. Nakonec vše rozmixujte ponorným mixérem. Ochuťte šťávou z agáve, solí a pepřem.    

 

Hořčicový dip

Petrželku omyjte a jemně nasekejte, přičemž ji dále přimíchejte do směsi všech surovin, kterou ochuťte solí a pepřem.

Zpět na výpis článků

Získávejte ty nejlepší novinky na e-mail